Vem kom på begreppet SEO?

Vem myntade egentligen begreppet SEO och när utfördes en sökmotoroptimering för första gången i historien? White Hat SEO har granskat informationen om SEO:s ursprung.

År 2008 försökte en person vid namn Jason Gambert att varumärkesskydda termen SEO.

Jason hävdade att han var den första som använde begreppet SEO, i ett e-postmeddelande från 2007. Möjligtvis är det så att han var den första som kallade en optimering för sökmotorer för just SEO, men det faktiska ursprunget till SEO verkar ha skett på ett annat sätt, långt tidigare. Vi får gå tillbaka till en bok från år 1997 – ”Net Results” som Leland Harden, Bob Hayden och Rick Bruner skrev tillsammans. Här är ett utdrag från sidan 137 i denna bok:

Scenen utspelar sig i Heyman-hemmet, sommaren 1995, klockan 03:00 på en måndagsmorgon. Telefonen ringer. Bob, senior vice president för publikutveckling på Cybernautics, tar emot samtalet och mumlar, ”Hej?”

”Varför # $% $ dyker vi inte upp förrän sidan 4 på den här fördömda saken? Sida # $% $ 4, ni # $% $ idioter ”skriker rösten i andra änden.

Han kikar på väckarklockan och ler lekfullt mot sin fru, och Bob frågar: ”Huh?”

Den som ringde var managern för rockbandet Jefferson Starship, som då var en ny Cybernautics-klient. Han var vansinnig i mitten av natten av det faktum att webbplatsen Cybernautics nyligen byggde för bandet dök upp först flera skärmar ner i en sökning på ”Jefferson Starship” i en viss sökmotor.

Som det visar sig var bandet ute på vägen, och managern hade velat visa en klubbpromotor hur hippa Starship var som skulle ha sin egen webbplats. Tyvärr kunde han inte komma ihåg webbadressen (www.jstarship.com), så han sökte efter den på en sökmotor. Till hans stora irritation kom sidan inte upp särskilt nära toppen av listan.

Nästa morgon raglade Bob in på kontoret lite sömnigare än vanligt, samlade personalen och förklarade att bemästra sökmotorns rangordning av webbplatser var en ny prioritet för företaget.

Det visade sig att det som styrde organiska sökresultat då var hur många gånger sökordet upprepades på webbsidan. Cybernautics designers hade gjort ett smakfullt jobb, men sökordet ”Jefferson Starship” repeterades inte så ofta som det gjordes på fansidor om bandet. Så fort Bob låtit sina designers lägga in orden ”Jefferson Starship” på sidan (i litet svart typsnitt mot en svart bakgrund), så rankades sidan helt plötsligt nummer ett. Bandet var nöjda.

Bob och Leland Harden kallade detta nya område för Sökmotoroptimering och snart därefter anställde de sin första SEOM (Search Engine Optimization Manager). Och så föddes SEO.

Källor om historien om SEO

Hälsningar,
Freddy Olsson
White Hat SEO.